In ce consta tratamentul?

Programul de tratament al dependentei de la Centrul pentru sanatate “OXIGEN” - Bacau este inceputul unei calatorii spre recuperare care dureaza toata viata. Este nevoie doar de dorinta sincera a pacientului de “a schimba ceva” in viata. Modelul ce este “ghid” in aceasta calatorie este Programul therapeutic Minnesota sau al “celor 12 Pasi” – program ce este utilizat cu rezultate recunoscute si reusite certificate in domeniul dependentelor in Statele Unite ale Americii si in Occident, unde costurile aferente sunt suportate de societatile de asigurare de sanatate. Prin internarea în Centrul “OXIGEN se asigură pacienților un mediu protejat ¬ si confidentialitate totala. Aici pacientul poate dobândi în câteva luni cunoștințe și își poate dezvolta aptitudinile (psiho-socio-spirituale) pentru a putea ajunge la o abstinență senina și durabilă. 

Pe tot parcursul acestei calatorii, pacientul este insotit si “ajutat sa se ajute” de o echipa inimoasa de specialisti (preot consilier spiritual, psihologi, psihoterapeuti, consilieri in adictie, medici, asistenti medicali, kinetoterapeuti, etc) cu experienta si rezultate recunoscute in tratamentul si recuperarea psihosociala din dependente de alcool, droguri, joc noroc si alte substante psihoactive.

Dimensiunea spirituala a eliberarii din dependenta

  • alcoolismul si viata spirituală

Dependentul - este o urgență spirituală

  • Rugaciunea - dragostea lui Hristos, medicament sufletesc si hrana spirituală

Spiritualitate - de ce aceste randuri…

Alcoolismul este pentru unii o boala, pentru altii un comportament anormal sau pentru altii unul imoral, dar, pentru foarte multi, acesta aduce atingere si o tulburare a vietii lor biologice, a carnii, a vietii lor psihologice, a celei sociale si a celei spirituale. Viata spirituala - aceasta "cenusareasa" a vietii noastre, cea mai frumoasa, harnica si roditoare si totusi cea mai ignorata si uitata de multi dintre noi. Veti vizita probabil o mie de pagini despre alcoolism si droguri, despre viata celor care se drogheaza, despre suferinta familiei celui care abuzeaza de alcool, dar veti gasi foarte putine pagini dedicate vietii spirituale a celor dependenti si despre rolul imens cel are viata spirituala pentru orice om, nu numai pentru cei dependenti. De aceea, aceasta pagina este dedicata renasterii lor spirituale, lor dependentilor care au atata nevoie de dragostea noastra si mai ales a Lui Dumnezeu.

Iisus Hristos: Calea, Adevarul si Viata.


Intoarcerea la credinta = vindecare si mantuire

Termenul de urgenta spirituala este pe larg explicat de catre psihiatrul Stanislav Grof in cartea sa „Psihologia Viitorului”. Pe scurt termenul de urgenta spirituala este in opinia autorului o stare, un moment sau o situatie din viata individului care este in acelasi timp o criza dar si o posibilitate de ridicare la un nivel superior de functionare psihologica si de constiinta spirituala.

Dependenta de alcool sau droguri sunt urgente spirituale, pentru ca ele sunt crize majore in viata unui om, criza dependentei aduce cu sine pericolul dezastrului dar si sansa iesirii din criza, a renasterii.

Dependentul de alcool sau drog care traverseaza cu succes aceasta criza psihospirituala, dovedeste cu tarie o sanatate psihosomatica mai buna, o mai mare pofta de viata, o strategie de viata aducatoare de mai multe satisfactii, si o perspectiva, un mod de a vedea si intelege lumea mult mai profund. Pentru ca in existenta celui recuperat dimensiunea spirituala isi recapata importanta si este cu fiinta sa mai aproape de un Dumnezeu bun, iertator si iubitor. Alcoolismul si dependenta de narcotice sunt in general legate de unele tulburari psihice. Dependentii traiesc constient sau nu, o mare suferinta emotionala: depresie, tensiune generala, anxietate, vinovatie, stima de sine redusa si au o nevoie acuta de a scapa de aceste sentimente, uneori insuportabile. Din punct de vedere al psihologiei freudiene, alcoolismul, fumatul, dependenta de narcotice in general, acest lucru este explicat printr-o fixatie orala, o nevoie inconstienta de a regresa, de a retrai pacea, siguranta si sentimentul sublim de la sanul mamei. Caracteristica fundamentala a alcoolicilor si a dependentilor si cauza cea mai profunda pentru consumul de narcotice nu este numai aceasta nevoie de a regresa la sanul matern, ci si o dorinta mult mai profunda de a retrai unitatea extatica nediferentiata a vietii intrauterine netulburate.(...) Cea mai puternica forta (de factura spirituala) care sta la baza alcoolismului si dependentei este o nevoie prost orientata si necunoscuta de transcendere.

Exista numeroase dovezi care arata ca in spatele dorintei irezistibile de a consuma alcool sau droguri se afla impulsul nerecunoscut spre transcendenta sau plenitudine.

Multe persoane aflate in recuperare vorbesc despre continua cautare a unui element, a unui „ceva” sau a unei dimensiuni necunoscute din viata lor si descriu neimplinirea si cautarea frustranta de substante, relatii, posesiuni, averi sau putere, ca substitut al acelui „ceva” ce poate satisface nevoia de transcendere. 

Tot ei recunosc efortul imens si neajunsul acestora: oricat de mult ar consuma, oricat de prosperi ar fi, acestea nu sunt suficiente sa satisfaca nevoia de bine general, de transcendenta.

In urgenta medicala e nevoie imediata de medicament iar in urgenta spirituala e nevoie urgenta de Dumnezeul Treime - Tatal, Fiul si Sfantul Duh.